(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Gipotireoz reproduktiv yoshdagi ayollarda ayollar orasida keng tarqalgan muhim endokrin kasalliklardan biri bo‘lib, u hayz sikli buzilishlari, ovulyator disfunksiya, bepushtlik hamda homiladorlikdagi asoratlarni rivojlanishga olib keladi. Endemik hudud, hisoblangan Surxondaryo viloyatida yod tanqisligi bilan bog‘liq qalqonsimon bez kasalliklarining uchrash chastotasi yuqori bo‘lib, bu holat ayollar reproduktiv salomatligiga salbiy ta`sir ko‘rsatmoqda. Shu bois gipotireozning reproduktiv tizimga ta`sirini o‘rganish va samarali profilaktik choralarni ishlab chiqish dolzarb hisoblanadi .