(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada gap tuzilishi masalasi hamda murakkab gaplarning asosiy turlari bo‘lgan qo‘shma va ergash gaplar tahlil qilinadi. Tadqiqotda gap tuzilishining nazariy asoslari, mustaqil va tobe bo‘laklarning o‘zaro munosabati yoritiladi. Qo‘shma gaplarning teng huquqli qismlardan tashkil topishi va murakkab gaplarda ergash gaplarning asosiy gapga bo‘ysunishi misollar orqali izohlanadi. Maqola til o‘rganishda va yozma nutqni rivojlantirishda ushbu gap turlarining ahamiyatini ko‘rsatib beradi. Tadqiqot natijalari qo‘shma va murakkab gaplardan to‘g‘ri foydalanish nutqning mantiqiyligi va ravonligini oshirishini tasdiqlaydi.