(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
G‘o‘za qatorlari oralarida hosil bo‘ladigan qatqaloqni yumshatish uchun g‘alakmolali ishchi organning nazariy va bir omilli tajribalarda o‘rganilgan parametrlarining uning ish ko‘rsatkichlariga birgalikdagi ta’sirini o‘rganish hamda ularning maqbul qiymatlarini aniqlash maqsadida matematik rejalashtirish usuli bilan ko‘p omilli eksperimentlar o‘tkazildi [1; 220–221-b., 2; 195–196-b.]. Bunda baholash mezonlariga omillarning ta’sirini ikkinchi darajali polinom to‘liq yoritib beradi deb qaralib, tajribalar В4 rejasi bo‘yicha o‘tkazildi. O‘tkazilgan nazariy tadqiqotlar va bir omilli tajribalar natijalaridan kelib chiqqan holda quyidagi parametrlar g‘altakmolaning katta diametri, g‘altakmolaga o‘rnatiladigan prutoklar soni, unga beriladigan tik yuklanish qatqoloqning yumshatilish va g‘o‘za ko’chatlarini shkastlanish drajalariga hamda qurilmaning tortishga qarshiligiga eng ko‘p ta’sir ko‘rsatadigan omillar sifatida qabul qilindi: Omillar quyidagicha shartli belgilandi: