(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
O‘tkir respirator infeksiyalar (O‘RI) Surxondaryo viloyatida mavsumiy ko‘tarilishlar bilan kechib, birlamchi tibbiy yordamga murojaatlarning sezilarli qismini tashkil etadi. Klinik belgilarning o‘xshashligi (isitma, yo‘tal, tumov, tomoq og‘rig‘i, holsizlik) sabab etiologiyani faqat klinika bilan ajratish ko‘pincha xatolarga olib keladi. Ushbu tezis O‘RIlarni sindromik yondashuv (GO‘K/OO‘RI) va laborator tasdiq (RT-PCR yoki multipleks panel) bilan integratsiyalash orqali klinik boshqaruv sifatini oshirish imkoniyatlarini bayon qiladi. Resurs cheklangan sharoitda testlashni og‘ir holatlar va yuqori xavf guruhlariga yo‘naltirish, asorat belgilari bo‘yicha erta risk-stratifikatsiya qilish hamda antibiotiklarni oqilona qo‘llash tamoyillari taklif etiladi.