(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi kiritma/kirish so‘zlar hamda ingliz tilidagi parenthetical birliklar (comment clauses, discourse markers, parentheticals)ning sintaktik maqomi qiyosiy yondashuvda yoritiladi. Tahlil markazida “sintaktik mustaqillik” mezoni turadi: (i) gap bo‘lagi bo‘la olmaslik, (ii) valentlig bog‘lanishga kirmaslik, (iii) olib tashlanganda gapning grammatik yadrosi buzilmasligi, (iv) prosodik va punktuatsion ajratilish, (v) pozitsion ko‘chuvchanlik.