(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu ishda ingliz tilidan o‘zbek tiliga psixolingvistik atamalarni tarjima qilishda yuzaga keladigan muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari yoritilgan. Psixolingvistika sohasining terminologiyasi ko‘pincha ingliz tilida shakllangan bo‘lib, ularni o‘zbek tiliga to‘g‘ri va aniq tarjima qilish zarurati tug‘iladi. Adabiyotlar tahlili terminlarni tarjimada ko‘p ma’nolilik, ekvivalent topish qiyinligi, mahalliylashuv kabi muammolar mavjudligini ko‘rsatdi. Tahlil qismida bunday muammolarning turlari misollar bilan muhokama qilinib, ularni hal etish uchun atamalarni standartlashtirish, izohli lug‘atlar tuzish va mutaxassislar hamkorligini yo‘lga qo‘yish taklif etiladi.