(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Davlat budjeti mamlakat moliyaviy tizimining markaziy instituti bo‘lib, u orqali xarajatlar iqtisodiy rivojlanish ustuvorliklari, ijtimoiy majburiyatlar hamda fiskal barqarorlik ta’minlanadi. Ushbu tezisda davlat budjetining nazariy-mohiyaviy asoslari, daromad va tuzilmasi, budjet siyosatining makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi roli hamda zamonaviy sharoitda budjet boshqaruvini takomillashtirish masalalari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida davlat budjeti nafaqat moliyaviy reja, balki iqtisodiy jarayonlarni tartibga soluvchi faol mexanizm sifatida talqin etiladi. Budjet resurslaridan foydalanish samaradorligi, fiskal intizom va ijtimoiy yo‘naltirilgan xarajatlarning ustuvorligi masalalari asosiy ilmiy xulosalar sifatida ilgari suriladi.