(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Hozirgi kunda mamalakatimizda ekologik jihatdan toza, arzon va oson sintez qilinadigan kompleks birikmalar sintez qilish, ular yordamida polimer tipidagi ligandlarni olish va hosil bo’lgan ligandlar yordamida sanoat va metallurgiya soxasida metallarga qayta ishlov berish natijasida ajralayotgan texnologik eritmalar tarkibida qolib ketgan rangli va nodir metallarni ajratib olish maqsadida qo’llash eng dolzarb muammolardan biri bo’lib kelmoqda [1]. Bu borada tarkibi har xil funksional guruhlarga boy bo’lgan polimer ligandlarni sintez qilish, ularning fizik-kimyoviy, adsorbsion, komplekslanish va regenerativ xususiyatlarini yaxshilash muhim hisoblanadi [2]. Ushbu yo’nalishda ko’rilgan me’yoriy chora-tadbirlar asosida, ayniqsa, ionlar uchun juda tanlangan ligandlarni sintez qilishning ilmiy asoslarini ishlab chiqishda ma’lum natijalarga erishilmoqda [3].