(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada birinchi tartibli differensial tenglamalarning (BTDT) tasnifi va ularni yechish usullari tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor differensial tenglamalarning chiziqli, chiziqsiz, ajraladigan va ajralmaydigan shakllari, shuningdek, ular uchun analitik va sonli yechim metodlariga qaratilgan. Tadqiqotda turli usullar yordamida BTDT’larning yechimlari hisoblandi va xatolik hamda samaradorlik nuqtai nazaridan solishtirildi. Natijalar birinchi tartibli differensial tenglamalarni samarali yechish va amaliy masalalarda qo‘llash bo‘yicha tavsiyalar beradi. Ushbu maqola matematik modellashtirish, muhandislik hisoblashlari va ilmiy tadqiqotlarda BTDT’larni yechishning optimal strategiyalarini ko‘rsatadi.