(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tadqiqot normal joylashgan yo‘ldoshning erta ko‘chishi (placental abruption) holatlarida perinatal xavf omillarini aniqlash va ularning ona hamda homila salomatligiga ta’sirini baholashga qaratilgan. Tadqiqot doirasida klinik belgilar, laborator ko‘rsatkichlar va homilaning perinatal natijalari o‘rganildi. Tahlillar shuni ko‘rsatdiki, arterial gipertenziya, homiladorlik davridagi stress omillari, avvalgi homiladorliklar tarixidagi asoratlar va zararli odatlar yo‘ldoshning erta ko‘chishi ehtimolini oshiruvchi asosiy omillar hisoblanadi