(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezisda Isajon Sultonning “Boqiy darbadar” romanidagi badiiy ko‘pqatlamlilik, polifonik ifoda va ramziy qatlamlar tahlil qilinadi. Asarda inson ruhiyatining tub qatlamlari, ma’naviy iztirob, hayot falsafasi ramzlar orqali yoritiladi. Romanning kompozitsion qurilishi, timsollar tizimi, obrazlarning ichki kechinmalari orqali yozuvchi inson va olam, Xudo va mavjudlik orasidagi falsafiy munosabatni ochib beradi. Maqolada Isajon Sultonning “Ozod”, “Humo”, “Sadoqat” asarlari bilan qiyosiy tahlil o‘tkazilib, shuningdek Dostoyevskiy, Kafka, Camus, Marquez kabi jahon adabiyotidagi polifonik asarlar bilan o‘xshash jihatlar ko‘rsatilgan.