(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Maqolada qorako‘l zotli qo‘y juniga beriladigan yumshatish ishlovining samaradorligi eksperimental tarzda baholangan. Bahor va kuz mavsumlarida olingan junlar har xil eritma konsentratsiyasida ishlovdan o‘tkazilib, ularning diametri, mustahkamligi, elastikligi va cho‘ziluvchanligi o‘lchandi. Yangi ishlab chiqilgan qurilma yordamida yumshatish jarayoni mukammallashtirildi. Tahlillar shuni ko‘rsatdiki, eritma dozasi va mavsum jun sifati bilan bevosita bog‘liq bo‘lib, maksimal yumshoq va mustahkam tolalar kuzgi jun va 3-darajadagi eritma bilan olingan namunalarda kuzatildi. Uskunaviy yondashuv orqali tolalarning silliqligi va tuzilma bir xilligi ham yaxshilandi. Natijalar qorako‘l jundan yuqori sifatli ip olish imkoniyatini ochib beradi.