(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezisda suvli eritmalar tarkibida Cu²⁺ va Mg²⁺ ionlarini aniqlash hamda ajratish jarayonida ion-almashinuv xromatografik usullarining nazariy va amaliy asoslari tahlil qilingan. Ionlar selektivligi, kolonna to‘ldiruvchisining xususiyatlari, pH muhitining ta’siri va kompleks hosil qiluvchi reagentlarning roli ilmiy jihatdan yoritilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, ion-almashinuv xromatografiyasi Cu²⁺ va Mg²⁺ kabi o‘xshash fizik-kimyoviy xususiyatlarga ega bo‘lgan kationlarni samarali ajratish va aniqlash imkonini beradi.