(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada tilshunoslikda antropotsentrik yondashuvning nazariy asoslari va uning til hamda madaniyat o‘rtasidagi aloqalarni o‘rganishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Til inson tafakkuri va madaniyatining ajralmas qismi sifatida ko‘riladi hamda frazeologik birliklar orqali milliy ong, tarixiy xotira va qadriyatlar tizimini ifoda etadi. Ayniqsa, tabiatning to‘rt unsuri — olov, suv, havo va tuproq bilan bog‘liq frazeologizmlar xalqning etnik-madaniy ongini yoritishda muhim manba hisoblanadi. Maqolada madaniy kod, lingvistik dunyo manzarasi va frazeologik birliklarning semantik yuklamasi kabi tushunchalar chuqur tahlil qilinib, antropotsentrik yondashuv doirasida ularning lingvomadaniy funksiyasi yoritiladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslik va madaniyatshunoslik oralig‘ida fanlararo yondashuv zarurligini ko‘rsatadi.