(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqola oziq-ovqat sanoatida qo‘llaniladigan fermentlarni sintezlovchi mikroorganizmlarning biologik tasnifini o‘rganadi. Maqolada bakteriyalar (Bacillus, Lactobacillus), zamburug‘lar (Aspergillus, Rhizopus) va xamirturushlar (Saccharomyces) kabi mikroorganizmlar tomonidan ishlab chiqariladigan amilaza, proteaza va lipaza kabi fermentlarning ahamiyati tahlil qilinadi. Fermentlar oziq-ovqat mahsulotlarining sifatini yaxshilash, ishlab chiqarishni optimallashtirish va yangi mahsulotlar yaratishda qo‘llaniladi. Mikroorganizmlarni tanlashda xavfsizlik, samaradorlik va iqtisodiy foyda kabi mezonlar muhim hisoblanadi. Shuningdek, genetik modifikatsiyalangan mikroorganizmlar va ifloslanish xavfi kabi cheklovlar ko‘rib chiqiladi. Maqola kelajakdagi biotexnologik yutuqlar oziq-ovqat sanoatini rivojlantirishda muhim rol o‘ynashini ta’kidlaydi.