(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
XXI asrda semizlik global sog‘liq muammosi sifatida e’tirof etilib, ayniqsa bolalar orasidagi tarqalishi jiddiy xavotir uyg‘otmoqda. JSST ma’lumotlariga ko‘ra, 2023-yilda dunyo bo‘yicha 340 milliondan ortiq 5–19 yoshli bola ortiqcha vaznga ega. Semizlik nafaqat individual sog‘liq muammosi, balki davlat iqtisodiyotiga, sog‘liqni saqlash tizimiga, ishchi kuchi samaradorligiga va jamiyat farovonligiga bevosita ta’sir etuvchi omildir. Ayniqsa, erta yoshda boshlangan semizlik hayot davomida surunkali kasalliklar xavfini oshirib, davolanish xarajatlarini bir necha barobar ko‘paytiradi