(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada barqaror turizm tushunchasi va uning zamonaviy talablarga muvofiq yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan ekoturizm masalalari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan yoritilgan. Asarda ekoturizmning asosiy tamoyillari, tabiatni muhofaza qilishdagi o‘rni, mahalliy aholi manfaatlari va ekologik ongni shakllantirishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Jahon tajribasi va statistik ma’lumotlarga asoslanib, ekoturizmning global va mintaqaviy rivojlanish sur’atlari keltirib o‘tilgan. Maqolada O‘zbekiston sharoitida ekoturizmni rivojlantirish imkoniyatlari, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar bayon etilgan. Jumladan, Zaamin milliy bog‘i, Kitob geologik qo‘riqxonasi, Ugam-Chotqol biosfer hududi kabi tabiiy resurslar asosida ekoturizm infratuzilmasini yaratish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Yakunda esa ekoturizm orqali tabiiy boyliklarni asrash va barqaror rivojlanishni ta’minlash yo‘llari ilgari suriladi.