(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Jigar serrozi — jigarning surunkali kasalligi bo’lib, tiklanmas ravishda jigar parenximatoz to’qimasining fibroz biriktiruvchi to‘qima yoki stroma bilan almashinishi bilan kechadi. Serrozni tashxislashda qonni biokimyoviy tahlili, angiografiya, elastografik tekshiruv, MRT, tomirlar dopplerimetriyasi, hamda zarur bo’lsa Chayld-Pyu bo’yicha jigar yetishmovchiligi og’irligini baholash, SAPS tizimi bo’yicha baxolash mezonlari qo’llaniladi. Fibroz belgilarini tekshirish PGA indeksi, yupqa igna biopsiyasi va Metavir shkalsidan foydalaniladi.