(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Yangi o’zbek adabiyoti shartli ravshda XIX asrning oltmishinchi yillaridan boshlangan “Milliy uyg’onish davri” adabiyotidan to bugungi kunimizgacha bo’lgan davrni qamrab oladi. Shartli deyishimizning sababi esa “Milliy uyg’onish davri”ni yangi o’zbek adabiyotiga kiritish yoki kiritmaslik haqida olimlarning fikri turlichadir ba`zilar bu davrni mumtoz adabiyotni davomi deyishsa, boshqa guruh olimlar bu davr adabiyotini Milliy uyg’onish davrini ikki bosqichga ajratishadi. Birinchi bosqich XIX asrning 60-yillaridan XX asrning ilk boshlarigacha bo’lgan davrni o’z ichiga oluvchi Ma`rifatchilik adabiyoti. Bu davrda Avaz O’tar, Dilshodi Barno, Zavqiy, Muqumiy Komil Xorazmiy kabi ijodkorlar ijod qildilar. Ular mumtoz adabiyotdan farqli o’laroq badiiy adabiyotga ijtimoiy vazifa yukladilar, badiiy adabiyot endi omma fikrini uyg’otishi, to’gri va yangilishlarni ko’rsata bilishi ham zarur edi.