(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ilmiy maqola Omon Matchonning dostonlarining badiiy xususiyatlarini tahlil qiladi. Maqolada shoiring dostonlarida tasviriy san’at, folklor an’analari, badiiy uslub va ritmik struktura kabi muhim jihatlar ko’rib chiqiladi. Omon Matchonning asarlaridagi inson va tabiat, vaqt va o‘tgan davr, qahramonlik va sevgi kabi mavzularning falsafiy chuqurligi va xalqona ruhdagi ifodalanishi tahlil etiladi. Shoirning dostonlari adabiyotimizda alohida o‘rin tutib, xalqimizning ma’naviy va madaniy merosini yuksaltirishda muhim ahamiyatga ega. Maqola Matchonning badiiy tafakkurini, poetik uslubini va uning xalq adabiyotiga qo‘shgan hissasini yoritishga qaratilgan.