(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Inulin - ichak mikrobiomasiga ijobiy ta’sir ko’rsatadigan eriydigan xun tolasi. Masalan, yog ’almashinuvi va qon shakarini tartibga solish, shuningdek, ich qotishi va depressiyani yengillashtirishga yordam beradi deb ishoniladi.Inulin - bu prebiyotikaning bir turi. U oshqozonda hazm bo’lmaydi va so’rilmaydi. U ichakda qoladi va ba’zi foydali bakteriyalarning ko’payishiga yordam beradi. Inulin o’zi o’simliklarning nozik qismlaridan olinadigan modda hisoblanadi. Masalan, bug’doy, piyoz, banan, pirasa, artishok va qushqo’nmas kabi turli xil mevalar, sabzavotlar va o’tlar tarkibidagi kraxmalli modda.