(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Ushbu maqolada ekologik jarayonlarni modellashtirishda parabolik tenglamalarning qo’llanilishi o’rganiladi. Parabolik modellar ekologik tizimlarda issiqlik va massa diffuziyasi, ifloslanish moddalarining tarqalishi, shuningdek, harorat o’zgarishlarining ta’siri kabi jarayonlarni tavsiflashda qo’llanadi. Tadqiqotda ekologik tizimlar uchun parabolik tenglamalar asosida matematik modellashtirish usullari va ularning samaradorligi tahlil qilinadi. Parabolik modellar orqali ekologik jarayonlarni aniqlash va prognozlash imkoniyatlari ko’rib chiqiladi hamda kelajakdagi tadqiqotlar uchun yo’nalishlar beriladi.