(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Turkistonda jadidchilik harakati va yangi ziyolilarning shakllanishida Ismoil G’aspiralining faoliyati, ayniqsa u nashr qilgan “Tarjimon” gazetasi muhim rol o’ynadi. Turkiston jadidlarining G’aspiraliga bo’lgan munosabatini aniqlash ularning ijodi va faoliyatini batafsil tahlil qilishni taqozo etadi. Shu jihatdan olib qaralganda, Behbudiy turkistonlik jadidlar orasida G’aspirali bilan mustahkam aloqa o’rnatgan va “Tarjimon”da faol ishtirok etganligi bilan ajralib turadi. Behbudiy o’z faoliyatida bevosita G’aspirali yo’lini tanladi. U G’aspiralining til birligi g’oyasini keng targ’ib qildi va quvvatladi.