(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Ushbu maqolada chaqaloqlar asfiksiyasi va uning ona sog‘lig‘iga bog‘liq sabablari o‘rganilgan. Asfiksiya – bu yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda kislorod yetishmovchiligi holati bo‘lib, jiddiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Tadqiqotda asfiksiyaga sabab bo‘luvchi omillar orasida onaning homiladorlik paytida duch keladigan kasalliklari, jumladan, preeklampsiya, diabet, yuqori qon bosimi va surunkali respirator kasalliklarning roli muhokama qilinadi. Shuningdek, onaning sog‘lig‘ini monitoring qilish va kasalliklarning profilaktikasi orqali asfiksiya xavfini kamaytirish bo‘yicha tavsiyalar ham ko‘rib chiqiladi. Maqola chaqaloq asfiksiyasi oldini olishda onaning sog‘lig‘i va tibbiy yordamning muhimligini ta’kidlaydi.