(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Tilshunoslikda sintaktik strukturalar turlicha tuziladi. Sintaksis tilshunoslikning bo’limi bo’lib, uning mavzusi tilning sintaktik tuzilishi hisoblanadi. Sintaktik birliklari va ular o’rtasidagi munosabatlar shakllanadi. Vaziyatlar og’zaki iboralar uchun o’ziga xosdir, chunki har xil shartli ma’nolar har doim ma’lum harakatlar va sharoitlarga hamroh bo’ladi va leksik jarayonga asoslangan bo’ladi. Iboralar sintaktik birlik sifatida gapda ifodalanadi. Jumlada iboralar va boshqa so’z birikmalari sintaktik vositalar yordamida yuyzaga chiqadi.