(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Jo’xori eng qurg’oqchil o’simlik 200 ga yaqin, u jazirama issiqqa eng chidamli don ekinlaridan biri. Jo’xori urug’i tuproq harorati 12-14°Cda yaxshi, 16-18°C da tez unib chiqadi. Yosh va voyaga etgan o’simliklari mutlaqo sovuqqa chidamsiz. Havo harorati 35-40°C da ham o’sa oladi. Urug’i ekilgandan pishib etilguncha 2250- 2500°C foydali harorat yig’indisi zarur. Yorug’likka talabchan, qisqa kun o’simligi. Bulut kam bo’lgan quyoshli tumanlarda yuqori hosil beradi. Jo’xorining transpirasiya koeffisienti boshqa don ekinlariga qaraganda past, ildizlari tuproqqa chuqur kirib, bor namlikdan tejab foydalanadi. Hosildor, unumdorligi yuqori bo’z, o’tloqi bo’z, qora, kashtan tuproqlarda yaxshi o’sib yuqori hosil beradi. Jo’xori tuproqqa unchalik talabchan emas, sho’r erlarda ham yaxshi o’sadi. Lekin suv va havo aerasiyasi yaxshi tuproqlar uning uchun juda mos keladi. Hamma tariqsimon ekinlar singari jo’xori ham dastlabki paytda sekin o’sadi va dalani o’t bosishiga chidamsiz bo’ladi. Jo’xori ekilgandan 10-15 kundan keyin maysalaydi, 25-30 kundan keyin tulanish fazasiga kiradi. Maysalagandan 40-50 kundan keyin nay o’raydi, 55-65 kundan keyin ro’vak chiqaradi. Ro’vak chiqargandan 5-6 kundan keyin gullaydi. Navlarning tez pisharligiga qarab o’suv davri 90-145 kun davom etadi. Sho’rlangan tuproqlarda o’suvchi o’simliklarni aniqlash va ularning vegitatsiya davridagi o’zgarishlari haqida ma’lumotlar keltirilgan.