(untitled) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Maqolada O’rta osiyo xalqlari hayotida tarixiy chegaralanish bosqichi taxminan bizning eramizgacha bo‘lgan birinchi ming yillikdan boshlanishi, va bular o‘tiroq dehqonlar (sugdiylar, baqtriyaliklar, xorazmiylar) hamda ko‘chmanchi (saklar, massagetlar va boshqa) qabilalar haqida kengroq fikrlar keltirilgan.Ular haqidagi ma’lumotlar Avestada ham uchrashi va musiqa san’atining boshlanishi o‘sha davrlarga borib taqalishi. Avesta kitobi va boshqa qadimgi yozma yodgorliklar, shuningdek, o‘rta osiyo xalqlarining revolyut siyagacha bo‘lgan turmushi, ularning urf-odatlari, to‘y-tomoshalari haqidagi ma’lumotlar keng yoritib berilgan.