TASVIRLASHDA CHIZMANI FORMATGA KOMPOZITSION JOYLASHUVI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Chizma-bu turli xil texnik tushunchalar bilan tanishadigan texnika tilidir. Chizmachilikni bilish boshqa ko‘plab umumiy texnik ob’ektlarni o‘rganishga yordam beradi.Texnik bilimlarni muvaffaqiyatli egallash shartlari chizmalarni o‘qish va chizmalarni bajarish hamda loyihalash qoidalarini bilish qobiliyatidir. Chizma-texnik ma’lumotlarning asosiy tashuvchilaridan biri bo‘lib, unda hech qanday ishlab chiqarish amalga oshirilmaydi, faqat texnik talablar loyihalari, tasvirlash qoidalari foydalanib tushunchalar yetkazish vositasi sifatida qo‘llaniladi.