O‘ZBEKISTON JANUBIDA ILMIY O‘RGANILAYOTGAN PATISSON O‘SIMLIGI NAV NAMUNALARI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Sabzavot va poliz ekinlari  alohida ahamiyatga ega bo'lgan eng qimmatli oziq-ovqat mahsulotlaridir. Sabzavot va poliz ekinlarining ovqatlanishdagi ahamiyati va uning ajralmas qismi ekanligi shundaki, ular tirik organizmning normal faoliyati uchun zarur bo'lgan uglevodlar, vitaminlar, efir moylari, mineral tuzlarni asosiy yetkazib beruvchilari hisoblanadi. Sabzavot turlarini kengaytirish, mahsulot olish va ularni yoz-kuz davrida iste'mol qilishda patisson, kabachki va qovoq ekinlariga  katta qiziqish uyg'otadi. Mamlakatimizning ko'plab hududlari uchun an'anaviy bo'lgan patisson o‘simligini o‘rganishga katta e‘tibor qaratilmoqda. Mutaxassis tibbiyot xodimlarining  buyrak kasalliklari, jigar kasalliklari, shuningdek, oshqozon yarasi va ateroskleroz uchun qovoq iste'mol qilishni tavsiya etayotgani ham muhim rol o'ynaydi.