AMUDARYO SUVINING QATTIQLIGINI ORGANIK REAGENTLAR YORDAMIDA ANIQLASH (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Daryo uzunligi 2400 km, daryo deltasi 534 739 km². Amudaryo hozirgi Tojikistonning Pomir togʻi etaklaridagi Panj va Vaxsh daryolarining birlashuvidan boshlanib Oʻzbekiston, Afgʻoniston va Turkmaniston hududlaridan oʻtadi va tobora qurib borayotgan Orol dengiziga quyiladi.      Suvning qattiqligi – tarkibida Kalsiy (Ca2+)  va Magniy (Mg2+) ionlari bo‘lgan suvning xossasi. Suvning qattiqligi 2 xil: nokarbonat qattiqlik (doimiy qattiqlik) — suvda kalsiy va magniy sulfatlar erishidan kelib chiqadi; karbonat qattiqlik (vaqtinchalik qattiqlik) — suvda kalsiy va magniy bikarbonatlar erishidan hosil bo‘ladi