MAQSUD SHAYXZODA O’ZBEK ADABIYOTI YETUK NAMOYONDASIDIR. (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Maqsud Shayxzoda san`at, adabiyot tarix va falsafaga qiziqgan ko`p qirrali istedod soxibi bo`lgan. Bundan tashqari u mohir tarjimon ham bo`lgan. Uning yaratgan asarlari manaviy merosimiz va boyligimiz hisoblanadi. Hozirgi kunda juda ko`p joylarga Maqsud Shayxzoda nomiga berilgan. Maqsud Shayxzoda qondosh ozarbayjon naslidan bo‘lib, keyinchalik o‘zbek xalqining chinakam sevimli shoiri, yozuvchisi, dramaturgi, zabardast olimi sifatida dong taratgan shoirdir. Yaqin tariximizda o‘tgan shunday inson borki, o‘zga yurt vakili bo‘lishiga qarmay, bir yilgina Toshkentda yashagandan keyin, o‘zbek tilini o‘rganib oladi va oddiy maktabda ustozlik qiladi.