ЖАҲОН АДАБИЁТИДА ТАОМ ВА ТАНОВВУЛ МАВЗУСИ (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2023)
Замонавий жаҳон адабиётида таом дискурси турли жамиятларнинг маданий  ва ижтимоий қадриятларини акс эттирувчи кенг тарқалган мавзудир. У таомнинг  турли жиҳатларини, масалан, уни ишлаб чиқариш, тайёрлаш, истеъмол қилиш, у  билан боғлиқ урф-одатлар ва эътиқодларни ўз ичига олади. Адабиётда глютоник тасвир орқали адиблар таомнинг инсон ҳаётидаги аҳамиятини, унинг ижтимоий  ва маданий ўзига хосликни шакллантиришдаги ролини, озиқ-овқат, жамият ва  атроф-муҳит ўртасидаги ўзаро боғлиқликни ёритади