“O‘ZBEK XALQ DOSTONIDA OT OBRAZINING AKSI (“ALPOMISH” DOSTONI MISOLIDA) (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2023)
Ushbu maqolada “Alpomish” dostoniga alohida e’tibor qaratilib, o‘zbek xalq og‘zaki ijodida otning madaniy va ramziy ahamiyati yoritilgan. Otlar asrlar davomida o‘zbek madaniyatida ajralmas o‘rin tutib, kuch-qudrat, erkinlik, olijanoblik kabi fazilatlarni ifodalaydi. “Alpomish” dostoni o‘zbek an’anaviy hikoyachiligida otning tasviri va e’zozlanishining yorqin namunasi bo‘lib xizmat qiladi. Maqolada otning jismoniy xususiyatlari va timsoli, uning o‘zbek madaniyatidagi o‘rni, erkinlik ramzi sifatida namoyon bo‘lishi batafsil yoritilgan. Shuningdek, dostondagi ot xarakteri orqali berilgan axloqiy saboqlar ham tekshiriladi. Bundan tashqari, maqolada ot timsolining o‘zbek xalq og‘zaki ijodi, san’ati va zamonaviy jamiyatidagi keng ko‘lamli ta’siri haqida so‘z yuritilib, uning adabiyot va san’atga doimiy ta’siri ko‘rsatilgan. Ushbu izlanish o‘zbek xalqi va uning otlari o‘rtasidagi chuqur madaniy bog‘liqlikni ochib beradi, bu olijanob va ulug‘vor hayvon siymosida chuqur ildiz otgan merosni yoritadi.