PIRLS xalqaro baholash dasturi-tushunchalar(nazariyalar), testlar, natijalar. (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2023)
PIRLS. Ko’pchiligimiz, ayniqsa pedagoglar va maktab o’quvchilari, ushbu ingliz tilidagi qisqartma so’zga hayotimiz davomida duch kelgan bo’lishimiz kerak. Hozirgi kunga kelib esa ushbu atama hech kimga notanish yoki yangilik emas. Chunki   yer yuzining ko’plab davlatlari ushbu tadqiqotga kirib kelib ulgurishdi. Shundat bo’lsa-da, ushbu tadqiqot bo’yicha qisqacha va batafsil ma’lumot keltirib o’tsak,