Robert Berns asarida ingliz folklorining milliy an'analari. (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2023)
Ushbu maqolada Robert Berns asarlarining ingliz folklorining milliy an'analari sifatida tahlili ko'rsatilgan. Eng g'ayrioddiy odamlar va "Shotlandiyaning eng zo'r shoiri" Robert Bernsni kambag'al dehqon deb atagan va u so'zning ajoyib rassomiga aylangan. Uning mamlakati qahramon va fojiali taqdirlar mamlakati edi: 1707 yilda eng og'ir ko'tarilish va pasayishlarga to'la og'ir asrlik kurashdan so'ng Angliya bilan birlashdi va uning eng kuchli ta'sirini his qildi. Burjua munosabatlarining tez o'sishi, qilichbozlik va sanoat inqilobi natijasida qadimgi urug'-aymoq an'analari yo'qola boshladi, erkin dehqonlar va mayda hunarmandlar katta miqyosda qashshoqlashdi. Uning ongida yoshligidan Shotlandiyaning o‘tmishi bilan milliy g‘urur tuyg‘usi kuchaygan va uning buguni fojiasi haqidagi qayg‘uli tuyg‘u o‘zaro bog‘langan. Asosiy tadqiqot usuli - izohli tahlil. Ishning dolzarbligi Robert Berns romanlaridagi adabiyot elementlarida ingliz folklor janrini yanada o'rganish zarurati bilan belgilanadi.