LINGVISTIK INTELLEKT ASOSIDA INGLIZ TILINI O‘RGATISH METODLARINING SAMARADORLIGI (EMPIRIK YONDASHUV (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada lingvistik (verbal-lingvistik) intellekt asosidagi ingliz tilini o‘rgatish metodlarining samaradorligi empirik tadqiqotlar asosida chuqur tahlil etiladi. Lingvistik intellekt so‘zlar, til va nutqiy faoliyatlar bilan ishlash qobiliyatini ifodalaydi. Ushbu intellektga moslashtirilgan metodlar — hikoya aytish, o‘qish va tinglash mashqlari, so‘z o‘yinlari, debatlash, jurnal yozish va nutqiy faoliyatlar — o‘quvchilarning til ko‘nikmalarini (lug‘at boyligi, o‘qish, gapirish, tinglash) rivojlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Empirik yondashuv doirasida xalqaro va mahalliy tadqiqotlar tahlil qilinib, nazorat va eksperimental guruhlar o‘rtasidagi farqlar, statistik natijalar (masalan, effekt o‘lchamlari, retention darajasi) hamda O‘zbekiston ta’lim muhitidagi qo‘llash imkoniyatlari va cheklovlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, lingvistik intellektga asoslangan metodlar o‘quvchilarning motivatsiyasini oshiradi, lug‘at va nutqiy ko‘nikmalarni sezilarli yaxshilaydi, ayniqsa an’anaviy usullarga nisbatan uzoq muddatli saqlanish (retention) ko‘rsatkichlarini oshiradi. Maqola O‘zbekiston oliy va umumiy o‘rta ta’lim muassasalarida ingliz tili o‘qitishni takomillashtirish bo‘yicha amaliy takliflar beradi.