LEKSIK BIRLIKLARNING SEMANTIK KOMPONENTLARIDA MADANIYLIKNING AKS ETISHI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu tezis o‘zbek tilshunosligida leksik birliklarning semantik komponentlarida (denotativ, konnotativ va kulturema) madaniylikning aks etishini lingvokulturologik yondashuv asosida tahlil qiladi. Leksemaning milliy tafakkur, qadriyatlar tizimi va ijtimoiy tajribani ifodalashi Nazar Eshonqulning “Qo‘l”, “Maymun yetaklagan odam” va “Bepoyon osmon” hikoyalarida ko‘rib chiqiladi. Tahlil obyekti sifatida “qo‘l”, “non”, “surat”, “chol”, “osmon”, “rizq”, “ota” kabi leksik birliklar tanlangan.