BOBUR G‘AZALLARIDA GUL NOMLARINING LEKSIK-SEMANTIK MAYDONI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur g‘azallarida gul nomlarining o‘zbek tilidagi leksik va semantik xususiyatlari o‘rganilgan. “Gul”, “lola”, “g‘uncha”, “nasrin” kabi leksik birliklar shoirning badiiy tafakkuri, estetik qarashlari va ruhiy holatini ifodalash vositasi sifatida tahlil qilinadi. Baytlar misolida gul tasvirlarining dekorativ, ramziy va estetik funksiyalari ko‘rsatilib, shoir ijodida tabiat manzaralari va inson go‘zalligi uyg‘unligi yoritiladi. Natijalar o‘zbek mumtoz she’riyatida leksik birliklarning badiiy imkoniyatlarini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.