KASB-HUNAR VA LAVOZIM NOMLARINING INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI SEMANTIK XUSUSIYATLARI: QIYOSIY LINGVISTIK TAHLIL (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi job title va o‘zbek tilidagi kasb-hunar hamda lavozim nomlarining semantik qurilishi qiyosiy yo‘sinda yoritildi. Tadqiqot markazida uch yo‘nalish turadi: (1) nomlashning motivatsion manbalari (faoliyat, natija, vosita, institutsiya, status), (2) ma’no ko‘chishi va ixtisoslashuv mexanizmlari (metonimiya, metafora, qisqartma, brendga o‘xshash nomlar), (3) ijtimoiy-pragmatik qatlam (rasmiylik darajasi, prestij, gender neytralligi, “yumshoq” evfemistik nomlar).