KOGNITIV FAOLIYAT BADIIY MATN TILINING ASOSIY JIHATI SIFATIDA (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Kognitiv tilshunoslik, kognitologiyaning boshqa sohalaridan farqli holda, inson tomonidan til tizimini va ushbu tizimni harakatga keltiruvchi omillarni o‘zlashtirishi va ulardan foydalanish qoidalarini qay yo‘sinda tartibga solinishi kabi masalalar bilan shug‘ullanadi. Bugungi zamonaviy tilshunoslik o‘z oldiga qo‘ygan ko‘plab vazifalarning aksariyati inson va uning kognitiv tasavvurlari doirasidagi lingvistik tahlillarni olib borish, o‘rganish bilan bog‘liq desak, adashmaymiz.