BAYRAM TUSHUNCHASINING TIL VA MADANIYATDAGI O‘RNI (ingliz va o‘zbek tillari misolida) (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada “bayram” tushunchasining til va madaniyatdagi o‘rni ingliz va o‘zbek tillari materiallari asosida qiyosiy-lingvistik hamda lingvomadaniy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda bayram nomlari, bayram bilan bog‘liq leksik birliklar, frazeologizmlar va diskursiv vositalarning madaniy semantikasi o‘rganiladi. Bayram tushunchasining jamiyat hayotidagi ijtimoiy, tarixiy va aksiologik ahamiyati til birliklarida qanday aks etishi real matnlar, ommaviy axborot vositalari va nutqiy amaliyot misolida yoritiladi. Tadqiqot natijalari bayram fenomeni ingliz va o‘zbek madaniyatlarida umumiy universallar bilan bir qatorda milliy-madaniy xususiyatlarga ham ega ekanini ko‘rsatadi.