ELEKTROTEXNOLOGIK STIMULYATSIYA YORDAMIDA MEVALI DARAXT KO‘CHATLARINI O‘SISHINI VA HOSILDORLIGINI OSHIRISH (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada mevali daraxt ko‘chatlarini yetishtirish jarayonida elektrotexnologik stimulyatsiya usullarining samaradorligi tadqiq qilinadi. Ko‘chatlarning o‘sishi, ildiz tizimi rivoji, kasalliklarga chidamlilik va hosildorlikka ta’sir etuvchi elektroimpulslar parametrlari tahlil qilinadi. Eksperimental natijalar shuni ko‘rsatadiki, ma’lum chastotadagi va intensivlikdagi elektroimpulslar ko‘chatlarning o‘sishini tezlashtiradi, ildiz sistemasi barqarorligini oshiradi va meva berish davrini qisqartiradi. Ushbu tadqiqot natijalari agrotexnologiya sohasida innovatsion usullarni qo‘llash imkoniyatlarini ko‘rsatadi.