DIABETIK NEFROPATIYADA GLOMERULYAR FILTRATSIYA BUZILISHLARINING ERTA BIOMARKERLARI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Diabetik neyropatiya qandli diabetning eng ko‘p uchraydigan va murakkab asoratlaridan biri bo‘lib, periferik va avtonom nerv tizimining zararlanishi bilan tavsiflanadi. Ushbu holat uzoq muddatli giperglikemiya, metabolik buzilishlar hamda mikrotsirkulyator yetishmovchilik natijasida rivojlanadi. Maqolada diabetik neyropatiyaning kelib chiqish mexanizmlari, klinik shakllari, diagnostika usullari va zamonaviy davolash yondashuvlari tahlil qilinadi. Shuningdek, kasallikning erta aniqlanishi va profilaktikasining bemorlar hayot sifati hamda nogironlikning oldini olishdagi ahamiyati yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari diabetik neyropatiyani samarali boshqarish uchun kompleks yondashuv zarurligini ko‘rsatadi.