CHINI VA FAYANS BUYUMLAR XOMASHYOSI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur tezisda chinni va fayans buyumlarini ishlab chiqarishda qo‘llaniladigan xomashyo turlarining mineralogik tarkibi, fizik-kimyoviy xossalari hamda texnologik jarayondagi funksional roli ilmiy jihatdan yoritiladi. Chinni va fayans sanoati keramika materiallari ishlab chiqarishning eng murakkab va yuqori sifat talab etiladigan tarmoqlaridan biri bo‘lib, bunda xomashyoning tanlanishi mahsulotning mustahkamligi, rang-barangligi, shaffofligi va ekspluatatsion xossalarini belgilovchi asosiy omil hisoblanadi. Tezisda kaolin, dala shpati, kvarts, plastifikator va yordamchi qo‘shimchalarning chinni hamda fayans massasidagi o‘rni, ularning o‘zaro nisbatlari va texnologik jarayonlarga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, mahalliy xomashyo resurslaridan foydalanish imkoniyatlari va ularning sanoat miqyosidagi ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari chinni va fayans buyumlari ishlab chiqarish samaradorligini oshirishda xomashyo bazasini ilmiy asosda tanlash muhimligini ko‘rsatadi.