ISSIQLIK HIMOYALOVCHI MATERIALLAR ISHLAB CHIQARISHDA ISHLATILADIGAN XOM ASHYOLAR VA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada issiqlik himoyalovchi materiallarning ishlab chiqarish jarayonida ishlatiladigan asosiy xom ashyolar (kvars qumi, kaolin gil, magnezit, boksit, zirkon qumi va boshqalar)ning fizik-kimyoviy xossalari, ularning termik bardoshliligi va texnologik afzalliklari tahlil qilingan. Shuningdek, sun’iy intellekt yordamida xom ashyo tanlash, nanoqo‘shimchalar bilan boyitish, 3D-bosma texnologiyasi va qayta ishlash texnikalari asosida yaratilayotgan innovatsion yechimlar haqida ilmiy ma’lumotlar keltirilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, AI yordamida modellashtirilgan materiallar 25–30 % yuqori samaradorlik ko‘rsatgan, nanozarrachalar bilan boyitilgan issiqlik himoya qoplamalarining issiqlik o‘tkazuvchanligi esa 0,9 W/(m·K) gacha pasaygan.