ASOSIY FAOLIYAT DAROMADLARI AUDITINI TAKOMILLASHTIRISH (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada korxonalarning asosiy faoliyati natijasida shakllanadigan daromadlarni audit qilish jarayonlarini takomillashtirish masalalari iqtisodiy nazariya va amaliyot asosida o‘rganiladi. Daromadlar to‘g‘risidagi ma’lumotlarning aniqligi, to‘liqligi va ishonchliligi korxona moliyaviy barqarorligi va boshqaruv qarorlarining sifatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shuning uchun asosiy faoliyat daromadlari auditi metodologiyasi, ichki nazorat tizimining samaradorligi, me’yoriy-huquqiy talablar hamda auditorlik amaliyotida qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar tahlil qilindi. Tadqiqot davomida asosiy faoliyat daromadlari auditorligida uchraydigan xato va kamchiliklarning asosiy sabablari aniqlanib, ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqildi. Maqola natijalari auditorlik tashkilotlari, moliyaviy menejerlar va buxgalteriya xizmati uchun amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, korxonalarda moliyaviy hisobot sifatini oshirishga xizmat qiladi.