O‘ZBEK TILIDAGI METAFORALARNING LINGVOMADANIY MAZMUNI VA ULARNING MILLIY TAFAKKURDAGI O‘RNI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezis o‘zbek tilida uchraydigan metaforik birliklarni lingvomadaniy yondashuv asosida o‘rganishga bag‘ishlanadi. Metafora nafaqat badiiy vosita, balki xalq tafakkuri, dunyoqarashi va milliy qadriyatlarini ifodalaydigan lingvomadaniy hodisa sifatida e’tirof etiladi. Tadqiqotda metaforalarning struktur-semantik xususiyatlari, ularning milliy mentalitet bilan bog‘liqligi hamda xalqning hayot tarzi, tabiiy muhit va tarixiy tajribasi bilan qanday shakllanishi yoritilgan. Shuningdek, o‘zbek adabiyoti va folklor namunalari misolida metaforalar orqali ifodalangan ramziy ma’nolar tahlil qilingan.