SHUKUR XOLMIRZAYEVNING “DINOZAVR” ROMANI QAHRAMONLARINING BADIIY TALQINI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada Shukur Xolmirzayevning “Dinozavr” romanidagi asosiy va ikkinchi darajali obrazlar tahlili yoritiladi.Muallif yaratgan Mahkam, Shahlo, Sobit,Toyirov,Jamoliddin kabi qahramonlarning psixologik portreti, ularning asar g’oyasini ochishdagi o’rni, jamiyatdagi o’zgarishlar davomida shakllangan ziddiyatlar batafsil tahlil qilinadi. Maqolada romanning asosiy konflikti- eski va yangi avlod qarashlarining to’qnashuvi, ma’naviy qadriyatlarning yemirilishi, insoniylik, halollik va zamonga moslashuv muammolari obrazlar tizimi orqali ochib berilgani ilmiy asosda ko’rsatib o’tiladi. Tadqiqot davomida adibning badiiy mahorati, ramziy timsollar, psixologik tasvir alohida tahlil qilinadi.