QO‘ZIQORIN TOKSINLARI TA’SIRIDA YURAK TOQIMASI KAPILLYAR TIZIMI VA OKSIDATIV STRESS KO‘RSATKICHLARINING O‘ZGARISHI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Qo‘ziqorinlar chiqaradigan mikotoksinlar nafaqat parenximatoz organlar, balki mikrosirkulyatsiya tizimiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Hozirgi zamon toksikologiyasida Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum va Penicillium expansum turlaridan ajratib olingan aflatoksin va oxratoksinlar endoteliy hujayralari va kapillyar devorlariga destruktiv ta’sir ko‘rsatishi ilmiy jihatdan isbotlangan.