AZOT, OLTINGUGURT VA FOSFOR TUTUVCHI OLIGOMERLARNING FIZIK-KIMYOVIY XOSSALARINI UV-VIS, RAMAN VA MASS-SPEKTROMETRIYA USULLARI YORDAMIDA TAHLIL QILISH HAMDA ULARNING AMALIY QO‘LLANISH ISTIQBOLLARI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezisda azot, oltingugurt va fosfor tutuvchi oligomerlarning fizik-kimyoviy xossalari zamonaviy spektral usullar — ultrabinafsha-ko‘rinadigan (UV-Vis) spektroskopiya, Raman spektroskopiyasi va mass-spektrometriya yordamida o‘rganilishi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Mazkur oligomerlar o‘zining murakkab molekulyar tuzilishi va yuqori funksional faolligi tufayli kimyo, farmatsevtika, qishloq xo‘jaligi va materialshunoslik sohalarida keng qo‘llanish imkoniyatlariga ega. Spektral tahlil natijalari ularning elektron holatlari, molekulyar tebranishlari va molekulyar massasini aniqlash orqali tuzilish va xossalarning o‘zaro bog‘liqligini ochib beradi. Tadqiqot natijalarida aniqlangan xususiyatlar ushbu oligomerlarning yangi materiallar yaratishda, biologik faol modda sifatida hamda katalizatorlar sifatida qo‘llanish istiqbollarini yoritadi.